Het zit hem in de details

Men hoort vaak dat men helemaal anders moet vissen dan de rest op een water. Er moet een heel groot verschil zijn in tactiek, aaspresentatie…

Dit kan ook deels kloppen. Ik ben eerder van de mening dat je gewoon ‘ietsje’ anders moet doen dan het ander deel van de vissers. Vaak zit het hem in kleinere details. Die dan weer op zijn beurt het verschil maken.

IMG_5820
Rigs

Voor mij moet een onderlijn zo simpel mogelijk zijn. Voor mij geen krimpkousen, ringetjes, rubbertjes, pareltjes,… Hoe minder er aan de onderlijn zit, hoe minder een karper hem opmerkt. Het enige wat ik toepas op elke onderlijn is een stukje silicone tube in de haakbocht. In combinatie met een lange hair zorgt de tube ervoor dat door het gewicht van de boillie de haak heel snel naar beneden draait en in de onderlip terecht komt. De haak moet trouwens heel scherp zijn. Dat zorgt voor meer vissen in het net.

Camouflage geloof ik wel in. Wel enkel op heldere waters! Op troebel water maakt het geen bal uit als je nu bruin of groen gebruikt.

Aaspresentatie

Ik vis heel vaak met een voerboot. Ook op kleine of smalle waters. Mensen staan vaak lachend te kijken als je met een voerboot op 25 meter uitvaart. Wat ze echter niet beseffen, en maar best ook 😉 , is dat je je voer op een heel andere manier presenteert, namelijk heel compact. Zeker met partikels is dit heel goed. Ik wil een snelle aanbeet forceren tijdens korte nachtjes of sessies. Door verspreid partikels te voeren met een voerschep of katapult doet de vis er veel langer over om je aas te vinden.

Indien er op een betreffend water veel met de voerboot gevist wordt dan ga ik net verspreid voeren. Het uitvaren zal ik wel vaak doen om net de rig niet in de war te gooien en zo de kansen verbeteren.

IMG_5821
Aas

Op drukbeviste waters vis ik graag single hookbait. Dit liefst met heel atractief haakaas. Voor 2017 is Attractive Baits uitgekomen met dergelijk aas, passend bij het complete gamma. Deze aasjes zijn vervaardigd uit pure, natuurlijke liquids.

Vaak gaan mensen met kleiner aas vissen om dressuur te doorbreken. Ik doe het soms omgekeerd en vis dan met groter aas. Ik heb vroeger nog karper gevangen op zelfgedraaide 35mm boillies en ving er verrassend goed mee. De karpers waren steeds minimum 10kg vanwege de grootte van het aas.

Veel mensen vissen tegenwoordig snowman en al liefst met fluo aas erboven op. Ik vis al 2 jaar geen snowman meer en steeds met neutrale kleuren aas. Ook hier maak je het verschil in plaats van duidelijk aan een karper te tonen ‘opgepast hier ligt mijn felgekleurd aas, hier is het gevaarlijk’!

Qua type aas kies ik ook vaak voor fruit of creme boillies. Ook hier weer omdat de meesten met vismeel aan de slag gaan.

IMG_5822
Stekkeuze

Voor mij het allerbelangrijkste. Vissen waar de vis zit. Dit is vaak niet aan het begin van de toegangsweg of waar je net met de auto aan kan. Moeite wordt beloond. Neem die trolley en wandel die afstanden waar niemand wil kruipen omdat het te ver is. Zet u eens op lelijke stekken waar niemand wil zitten, of op stekken met weinig comfort. Je zal zien dat je plots beter vangt.
Ik doe het tegenwoordig vaak met de 4×4. Je kan dan kilometers langs een water rijden, waar het zelfs met een trolley te ver is om te wandelen. Of als het terrein te zwaar ligt met een trolley.

Comments
Loading...