Pen vissen op Karper in de Polder

Het is 15 maart en de dagen worden stiekem steeds iets langer. En met het langer worden van de dagen lijkt de zon zich een vaste plek te hebben opgeëist in de vroege uren van de dag. De ondiepe sloten van de polder worden snel opgewarmd door de niet onverdienstelijke zon en geven de karpers een heerlijk warmte bad en het gevoel van eetlust weer terug.

karpers vangen op de pen in de polder

Ondanks het vaak nog afwezig zijn van tekenen van leven op de grote wateren zijn de polder sloten in volle actie. De boeggolven in v-vorm trekken banen in het water en verraden de aanwezigheid van de karper. Ook de vele aasbellen en modderwolken laten precies zien waar je op dit moment je aas moet presenteren.

karper vissen in de polder

Op dit soort momenten denk ik er niet aan mijn afstand hengels in te zetten. Ik trek er liever op uit stalkend met een pen hengel door de polder sluipend. Op deze manier kun je in een korte tijd je karpers vangen en het spel met de pen blijft fantastisch om te beleven.

Penvissen is voor mij de basis geweest voor mijn hedendaagse karpervisserij en nog steeds benader ik situaties zoals ik dat deed als ik ging struinen. Het op zien steken van je pen bij een aanbeet, de aanslag, de explosie van kracht in het water recht onder de kant; adrenaline rush numero uno. Vandaag is zo’n dag dat ik het niet meer heb. Onrustig gevoel in mijn onderbuik. Naar buiten kijkend word het alleen maar erger. Karper koorts! Ik moet er uit!

karper explosie in de polder

Minimale bepakking; twee pen hengels, blikje mais, schepnet onthaakmat en grondvoer. Meer hebben we niet nodig roep ik tegen Lara die wel eens wil mee maken hoe dat voelt zo’n karper vangen op de pen. Onderweg bedenk ik mij dat wormen misschien wel eens beter zouden kunnen gaan werken vandaag. Het is een gevoel! Ik bel snel Johan van Treffers Hengelsport die letterlijk midden in het prachtig polder gebied van Noord Holland ligt. De wormen staan klaar en thee ook roept hij vrolijk aan de andere kant van de lijn. Top! Ik zie je zo man.

Johan treffers hengelsport

Na een kop thee en een gezellige social met Johan is er niet veel tijd meer over om te vissen, maar we hebben nog 50 minuten. Na wat tips van Johan is een keus snel gemaakt en racen we over de smalle polder wegen richting een volgens Johan perfecte pensloot. Bij aankomst zien we al direct leven in het water. En de hierboven beschreven modderwolken en aasbellen liggen als een paradijs voor ons.

karper op de pen

We voeren wat stekjes aan en leggen in. De eerste 20 minuten blijft het stil op de voerplekjes en lijken de karpers het hazenpad gekozen te hebben. En net op het moment dat we besluiten te verkassen en ons geluk een stukje verder op te proberen duikt een groepje karpers op de voerplek recht voor onze neus. Vrolijke waaieren de staarten tegen het water oppervlak en word er schaamteloos van ons aas geprofiteerd. Mijn hartslag gaat omhoog en ik wacht op het moment dat mijn pennetje omhoog komt. Bammmmmmm bingo!

ed skillz pen vissen in de polder karper

Zacht deint mijn pen op en neer en geeft een opsteker. In de zelfde beweging die de pen omhoog maakt sla ik aan en het water slaat zich in een kolk om de vluchtende vis heen. Dit gevoel is eigenlijk onbeschrijfelijk en gaat door je hele lichaam. Groot is de vis niet, maar met het lichte materiaal waar we mee vissen is dit een heerlijke sport.

polder vissen op karper

Niet veel later slaat ook Lara haar eerste penvis aan de haak en is ons korte vis avontuur volmaakt! En schat? Vraag ik in de auto op de terug weg? Hoe voelt het nou? Ja heerlijk antwoord ze. Wanneer gaan we weer?

 

Ed Skillz

Comments
Loading...