The Fake Mais Rig

DE FAKE MAÏS RIG.

Op veel betaalwateren zie je het gros van de vissers bijvoeren met particles.  Uiteindelijk wordt dat als makkelijk en vooral veilig voer bestempeld door de vissen. Ik ben er dan ook zeker van dat er vissen zijn die vaak gepreoccupeerd zijn op het kleine, veilige voer. Volgens mij laten ze in eerste instantie de rondom liggende bollen links liggen. Om hier op in te spelen gebruik ik onderstaande fake-maïs rig.
Gedurende mijn laatste week op Lac de Villedon heb ik volgende vergelijking gemaakt. Op 1 voerstek viste ik met 1 hengel met onderstaande rig en de andere met een standaard boilierig. Het voer bestond uit zoete maïs en een portie gebroken KGB-ballen.
Het eindresultaat?  6 Karpers op de fake-maïs rig en 2 op de boilierig. Niet alleen die getallen vielen op.  Ook kan ik er bij zeggen dat van de 6 vissen, komende van de fake-mais er 5 boven de 15,5kg zaten terwijl de 2 vissen komende van de andere hengel beiden onder 13kg zaten.
Volgens mij niet voor niets want ik denk dat jongere vissen meer bollen vreten omdat ze het nodig hebben om te groeien. De oudere, rustigere en meer ervaren vissen blijven volgens mij meer op het randje van de stek de kleine deeltjes oppeuzelen.
Hiermee wil ik helemaal niet zeggen dat de oudere vissen niet te vangen zijn op bollen, integendeel. Maar als je zowel particles als bollen voert, werkt dit volgens mij goed. De bovenstaande getallen zijn immers feiten. Ik denk dat als je deze techniek inzet op het juiste water,  je er serieus je voordeel mee kunt doen. Ik gebruik hem zelf liefst als ik weet dat ik niet veel last ga hebben van bijvangsten zoals brasems of zeelten.
alle-benodigdheden
Hoe maak je de rig?
Bart-Hartl-CC1
Knoop een simpel lusje dat zal dienen als hair. Ikzelf  gebruik de supersoepele Kratos van NTEC in de 15lbs versie. Meer dan taai genoeg en ideaal voor obstakelvrij water.
Bart-Hartl-CC2
Rijg 2 drijvende Fake maïskorrels op je hair. Aangezien je genoeg drijfvermogen wilt hebben, gebruik je best een grote en stevig model van maïskorrel. Knip af op een lengte van een 25 tot 45cm afhankelijk van de bodem waarop je rig komt te liggen. (Iets verder meer hierover)
Bart-Hartl-CC3
Knoop met een simpele overhandse knoop een rigringetje op een halve centimeter van de maïs.
Bart-Hartl-CC4
Rijg het ringetje op de haak via de haakpunt en steek het andere uiteinde van je onderlijnmateriaal  door het haakoog. Zelf gebruik ik hiervoor de T-Curve uit het NTEC-gamma in maat 6 of 8.
Bart-Hartl-CC5
Begin met het wikkelen van je no-knot en zorg ervoor dat je bij het leggen van je eerste wikkeling weg draait van het punt waar je haaksteel en ooguiteinde samenkomen. Hierdoor verklein je de kans op het doorsnijden van je onderlijn op dit punt drastisch.
Bart-Hartl-CC6
Maak de no-knot af met 6 wikkelingen naar de punt en 2 terug naar het oog. Dit doe ik om het ‘glijden ‘ van de knoop tegen te gaan.
Bart-Hartl-CC7
Plaats een shot-on-the-hook met behulp van flosdraad en een aansteker. Druk het gesmolten bolletje flosdraad plat tussen je aansteker en de loodhagel. Deze shot-on-the-hook dient hoofdzakelijk als tegengewicht voor de maïs maar zorgt er ook voor dat je haak tijdens opzuigen altijd in de beste positie zal staan om in te prikken in de onderlip.
Bart-Hartl-CC8
Plaats een line-aligner op je haak. Een krimpkousje of de klaargemaakte hangt af van je persoonlijke voorkeur .
Bart-Hartl-CC9
Om de rig op lengte  te maken knoop ik een 8-knoop zodat ik de lengte van de rig zelf kan bepalen. Op een modderige bodem heb ik hem liever iets langer, zo’n 35cm. Op een harde ondergrond maak ik hem korter, zo’n 15 tot 20cm.
Bart-Hartl-CC10
Met wat putty zorg je ervoor dat alles plat op de grond ligt.
Bart-Hartl-CC11
Zo komt de rig te liggen/staan op de bodem.
Bart-Hartl-CC12
Je kunt de rig ‘fine-tunen’ door de wat van je fake-maïs af te knippen. Zelf wil ik dat hij heel langzaam naar de bodem zakt. Bij het minste dat de bek opengaat vliegt alles meteen naar binnen.
Bart-Hartl-CC13
Ik kan alleen maar lovend zijn over de inhaakcapaciteiten van deze rig.
Bart-Hartl-CC14
Zoals je ziet… niet alleen de kleintjes!
droppen-met-de-voerboot
Succes ermee!

Bart Hartl

Comments
Loading...