Preview Karper 95

Karper-95-preview-
Preview Karper-magazine 95
In 2016 trappen we af met een zeer gevarieerd nummer. Natuurlijk de nodige aandacht voor de wintervisserij in deze ‘koude’ maanden met inspirerende artikelen van Rob Hughes, Hans van den Brink en Chris Lowe. Daarnaast veel aandacht voor de karper zelf. Een bijzonder interessant artikel van Koos Walters over karperkweek en wat er allemaal bij komt kijken om mooie, snelgroeiende karpers met een grote diversiteit aan beschubbing, die ook nog eens sterk zijn, te leveren. Wetenschapsjournalist Arno van’t Hoog kwam heel wat bijzondere info tegen in het boek ‘Biology and Ecolgy of Carp’ – een omvangrijk (semi-)wetenschappelijk boekwerk – en was verbaasd om te lezen wat er allemaal wereldwijd wordt onderzocht aan Cyprinus carpio. Al met al genoeg interessant en leerzaam leesvoer in Karper 95!

Winterkarper: vraag & antwoord
Vissen en winter, voor velen gaat dat niet zo goed samen getuige de rust die er nu vaak aan de waterkant te vinden is. Natuurlijk is het zo dat het vaak wat lastiger wordt om een karper te strikken zodra de temperatuur een eindje richting de nul of zelfs eronder zakt, maar niets is onmogelijk!
m_Rob-Hughes-Wintertips
Rob Hughes geeft een antwoord op een aantal brandende vragen over het vissen in de winter. Stekkeuze is natuurlijk altijd enorm belangrijk, maar helemaal in de winter!

Karperkweek: the creation of carp
Koos Walters leeft en ademt karper in bijna alles wat hij doet. Karper zit in zijn bloed, in zijn DNA. Zijn hele jeugd en de jaren erna stonden (en staan nog steeds) in het teken van dit prachtige beest. Zijn werk, zijn vrije tijd, bijna alles heeft te maken met karper. Een way of life dus.
m_Koos-Walters-Karperkweek
Onderstaand verhaal is een afwisseling van zaken die Koos Walters in Frankrijk beleefd en geleerd heeft en wat serieuzere stof over hoe karper gekweekt wordt en wat daarbij zoal komt kijken. En dat is heel wat!
Het blijkt heel lastig te zijn om karpers met een heel gevarieerde beschubbing te kweken die én heel weerbaar, resistent tegen ziektes zijn én die het juiste frame, de juiste bouw hebben om heel groot te worden…

Oogsttijd: wie zaait zal…
m_Ed-Skillz-Oogsttijd
Herfst: de tijd van het jaar, wanneer het meer weer op haar allerbest is. De herfst maakt haar mysterieus en verlaten. Om bij haar te komen moet Ed Skillz met de boot ongeveer 45 minuten door een systeem van kanalen varen. Zal het voorvoeren van de afgelopen drie weken zijn vruchten zal afwerpen. Is er geen gezegde; ‘wie zaait zal oogsten’? Of geld dat niet voor het vissen op karper?

Wintervissen: medicijn in donkere dagen
Hans van den Brink mag graag achter de roofvis aanzitten in de wintermaanden en is het elke winter weer hetzelfde dilemma, hoe moet hij zijn spaarzame tijd verdelen? Maar de winter betekent voor Hans toch echt ook keihard doorvissen op karper. Weer of geen weer!
m_Hans-van-den-Brink-02
Juist dan zijn de karpers op hun mooist en als leuke bijkomstigheid zitten ze ’s winters vaak nog lekker strak in het vel ook. Elke winter geniet hij met volle teugen van zijn visserij en hoopt hij op een ware climax in die koude periode, die het allemaal weer dubbel en dwars waard maakt om de elementen te trotseren. ‘De aanhouder wint en alle moeite wordt beloond’, maar helemaal vanzelf gaat het natuurlijk ook weer niet!

Studieobject: ’s werelds meest gewilde vis
m_Arno-van't-Hoog-Studieobject
Afgelopen najaar verscheen het boek ‘Biology and Ecology of Carp’. Een omvangrijk (semi-)wetenschappelijk boekwerk dat toont dat de mens op zeer verschillende manieren grote belangstelling heeft voor de karper. Vroeger al, maar zeker ook vandaag de dag! Wie alles van de karper wil weten en deze soort nog beter wil begrijpen, zal zich verbazen over wat er allemaal wordt onderzocht aan Cyprinus carpio. We leren steeds meer over zijn oorsprong, gedrag, groei en de voorwaarden voor een optimale sportvisserij op (record)karper. Wetenschapsjournalist Arno van ’t Hoog worstelde zich door de 375 pagina’s hoogst interessant leesvoer!

Het Hazenmeer: de jacht op de grote schub
Het is bloedje heet en overal spartelen badgasten in het water. Het water staat door de geringe diepte werkelijk ramvol wier, waardoor het lijkt alsof er op sommige plaatsen een groen hoogpolig tapijt op het wateroppervlak drijft.
m_Remond-van-Dijk-Het-Hazenmeer-01
Enkele jaren geleden kreeg Remond van Dijk een foto onder zijn neus geschoven waarop een schitterende schub te zien was die haar rondjes zou zwemmen op de betreffende recreatieplas. Voor iemand die graag op rivieren en grote wateren vist ziet zo’n aangelegde waterpartij met een wekelijks keurig gemaaid grasmatje er iets te onnatuurlijk en overzichtelijk uit. Maar de grote schub kreeg hij niet uit zijn gedachten…

Wintercompetitie: meer voer, meer karper!
Veel vragen en onzekerheden als het gaat om wintervissen. Waar, op welke stekken kun je het beste gaan vissen, hoeveel moet je voeren? Zelfs doorgewinterde vissers zijn of worden vaak onzeker als de koude maanden aanbreken.
m_Chris-Lowe-Wintercompetitie-01
Dat is op zich ook niet zo vreemd. Zodra de eerste nachtvorst zich aandient zie je op internet en in de bladen het ene na het andere winterartikel verschijnen, waarin je wordt geadviseerd om je manier van vissen, je rigs en je voertactiek compleet over een andere boeg te gooien. Dunnere lijnen, kleinere haken, kleiner haakaas, minder voer… of soms beter maar helemaal niet en te vertrouwen op de (visuele) aantrekkingskracht van een felgekleurde pop-up. Chris houdt er een hele andere opvatting op na… Wanneer hij vist op een goed bezet water voert hij juist behoorlijk veel in de hoop voedselnijd te creëren!

Eurobanx 2: Sloveens avontuur
Alan Blair en Oli Davies zijn weer op een Urban Banx missie: een lange road trip door Europa, waarbij plezier en sociale contacten voorop staan. Stiermarken in Oostenrijk, hartje Praag en Kolin in Tsjechië worden in deze volgorde bezocht. Tijd om telkens lang ter plaatse te blijven is er niet, want de rusteloze zielen van Alan en Oli sturen hen naar het zuiden op zoek naar meer avontuur.
m_Eurobanx-2-Oli-Davies-&-Alan-Blair
Het meer van Bled in Slovenië is hun volgende bestemming… Het schilderachtige water staat al lang op hun ‘to go to’ lijst. Nu ze toch in deze regionen vertoeven moeten ze natuurlijk van de gelegenheid gebruik maken!

Kortom, weer een nummer met een scala aan actuele, interessante en gevarieerdere artikelen!

Karper 95 ligt vanaf 28 januari in de winkel en is dan tevens verkrijgbaar in de Beetshop.

Comments
Loading...