Obstakelvisserij, verantwoord vissen deel 1 / 2

Verantwoord vissen, weet wat je doet

Over obstakelvisserij is al veel geschreven. Wat voor een haken te gebruiken, voorslagen, risico’s noem het maar op. Al deze zaken zijn al vaak aan de tand gevoeld en beschreven in magazines en op internet. Toch willen wij dit onderwerp nog een keer in het licht zetten omdat we nog veel te vaak karpervissers onverantwoord zien vissen. 80 meter uit de kant vissen tegen de takken, met nylon lijnen en baitrunners open?! Dat kan gewoon echt niet!
Toch gebeurd het veel te vaak. Een uitermate goed voorbeeld van hoe het niet moet kwam laatst aan bod op Carpcrossing in een artikel (wtf heeft dit nog met vissen te maken?) van Edwin Wouters.

In dit tweedelige artikel willen we laten zien wat onze kijk is op obstakelvisserij. De wateren die wij (Peter V en Peter P) bevissen zijn eigenlijk allemaal wel obstakelrijke wateren, van rietkragen en wierbedden op grote plassen tot leliebedden en palen in de kanalen. We zullen proberen een aantal zaken te beschrijven die in onze ogen echt belangrijk zijn.  In dit eerste deel een introductie en bewustwording, en in het volgende deel wat meer techniek.


Een spiegel van 15 kg met een prachtige onbeschadigde bek, zo zien we ze graag!

We willen allemaal mooie karpers vangen, met mooie bekken en in goede gezondheid. Aan ons allen de taak om de vissen mooi te houden. Wij vinden dat iedereen moet weten waar die mee bezig is als je tegen obstakels aanvist. Jong of oud, ervaren of onervaren!


Een parasol, lag op de bodem, 11 runs, 10 gevangen. Bij het verspelen van de laatste run, trok ik deze de kant op. Een obstakel, zeer interessant voor de karper, een hotspot dus, in dit geval onbewust.

Obstakels

Wat verstaan we nu eigenlijk onder de term ‘obstakels’? Dat zijn dus alle dingen waar je het hele zooitje aan kan verspelen lood, rig, hoofdlijn etc..met of zonder vis aan de haak. En in de meeste gevallen weet de karper deze maar al te goed te vinden. De obstakels vormen meestal een holding zone waar zij zich veilig voelen, en in de meeste gevallen dan ook zeer voedselrijk zijn. Eigenlijk logisch want ten opzichte van een kale zandbodem is een plantenrijke zone veel interessanter voor de Cyprinus. Denk bij obstakels aan mosselbanken, basaltkeien, palen, takken, lelievelden, grote wiervelden en ga zo maar door. Het kan dus van alles zijn. Het vervelende is alleen dat obstakels voor behoorlijke problemen kunnen zorgen, vooral bij een gehaakte vis.

Is het obstakel een holding area zoals riet, een brug of takken, dan zal in de meeste gevallen de karper hierin vluchten, want daar is zijn veilige zone. De verleiding voor de karpervissers (met name als je ze ook kan zien tussen de obstakels!) is dan ook om er zo dicht mogelijk tegenaan te vissen. Dit kan ook wel, maar het moet wel verantwoord zijn.


Peter met een prachtige project spiegel uit het kanaal

Kennis en Kunde

Het komt eigenlijk allemaal neer om de juiste techniek en materiaal te gebruiken , zodat de karper veilig en onbeschadigd op de kant kan komen. Het gaat om kennis en kunde, de kennis van je materialen die je gebruikt en de kunde om deze dan ook met de juiste techniek toe te passen.

Laten we beginnen met kunde,  want zonder de juiste techniek en gezond verstand zal je met welk materiaal dan ook een grote kans hebben op het verspelen van een vis (wij spreken liever over het verspelen van een vis, want die komt er slechter vanaf, dan jouw paar euros aan tackle). In het beste geval van het verspelen van een vis, zwemt de vis met of zonder een haak / onderlijn verder. In het slechtse geval sleept de vis een onderlijn MET lood en of leader met zelfs nog enkele tientallen meters lijn eraan verder.  Met als gevolg dat de vis zich vastzwemt zijn bek nog verder openscheurt of zelfs komt te overlijden door verstrikt te raken.


Een bak van een karper, hoe vaak zou deze gevangen zijn? Vaak! Hoe vaak verspeeld?

Hoe dit te voorkomen? Door eerst goed na te denken en met het juiste materiaal te vissen, en zelf ook goed erbij stil te staan wat jij moet doen als je een vis haakt. Gelukkig zijn er de laatste tijd steeds meer veiligere systemen. Systemen waarmee je bij het verspelen, alleen een onderlijn kwijt bent, en in alle gevallen het lood zo en zo niet achter de vis aan sleept!

Wat moet jij zelf doen? Doe normaal, dat moet je doen. Denk met een gezond verstand:

–          Bewustzijn, ja bewustzijn. Zorg dat je niet dronken of knetterstoned bent, of ver in dromenland ligt te slapen op 20 meter afstand. Zodra de vis zich gehaakt heeft, en jij je eerste beetmelding binnen krijgt, moet jij vliegensvlug handelen. Meteen contact maken en druk zetten  dus, die vis bij de obstakels vandaan krijgen. Dat is jouw taak.

–          Zorg dat je op de plek van het obstakel kan komen, of in de buurt. Zorg voor een boot, of een waadpak of wees een kerel als het moet en duik het water in, voor het geval de vis zich heeft vastgezwommen.  Vanuit een boot drillen hoeft niet altijd, aangezien je niet 100% druk kan zetten, is het vanwege je lijn te beschermen (obstakels naar de vis toe) dan uiteraard wel. Zoals in het wier, of boven taluds met mossels etc.

–          Zorg dat je voorbereid bent. Koplampje klaar? Schoeisel klaar staan (of aan?) Reddingsvest in de boot? Slaapzak vast aan je stretcher of open? Geen teringzooi voor je tent waarover je kan struikelen? Dit zijn enkele voorbeelden, en de meeste zullen het wel herkennen. Is ook een stukje routine die je aldoende leert.  Wat dacht je van meerdere schepnetten op je stek neerleggen…

–          Spullen in de boot. Extra schepnet en reddingsvest  liggen al klaar in de boot, en moet je niet eerst gaan zoeken. Een schaartje en een schepnetsteel met haak of achtersteun erop, zodat je kan knippen of je lijn achter een obstakel vandaan kan halen.

–          Baitrunner dicht en hengels stevig in de steunen! Wil je dat de vis niet dichterbij het obstakel komt, zet dan je baitrunner dicht. Klinkt stom, maar de routine in het omhalen van die hendel, of opendraaien van de slip kan ervoor zorgen dat je het wel eens vergeet.


Voorbereiding is het halve werk, vissen tegen het riet. Dicht op je hengels, schepnet op de kant en een boot met extra schepnet voor als de vis zich vast zwemt

Voor elk soort obstakel kan je maatregelen nemen. Hier enkele voorbeelden, uit onze eigen ervaring. De ene karpervisser doet het altijd anders als de ander, maar allemaal met het principe op de vis niet te verliezen.

Riet, Wier, planten en Pompenbladen

In de meeste gevallen ben je nog niet meteen verloren, want de vis zal hierin vluchten, en je lijn kan je nog achterna gaan en volgen. Riet is een walhalla voor karper, op het oog dichtbegroeid, maar onder water kan de karper prima manouvreren. In de meeste gevallen gaat de karper als een malle erdoorheen. Druk houden en je (schuurbestendige) lijn zien te redden, want riet is zo scherp als wat.


Een oersterke spiegel 30 cm van het riet vandaan, veilig op de kant

Wier, pompenbladen en planten daarentegen zal je lijn minder snel beschadigen en daar schiet de karper graag doorheen (en bevat ook kanalen waar de vis doorheen zwemt). Licht druk houden en de plantenbende van je lijn af plukken is de oplossing, totdat je bij de vis bent. In veel gevallen heeft de vis zich ondertussen vastgezwommen door ophoping van planten, en vlucht deze eruit zodra hij de kans heeft. Scheppen met wier en al kan ook, maar is erg lastig en zwaar. Je kan zorgen dat je lijn vrij komt en de vis in open water terecht komt.

Takken, Palen en Bruggen

Dit zijn de obstakels waar je rekening moet houden met de vluchtroute en de afstand van de obstakels. Een karper bij de takken, wil tussen de takken vluchten. En zal in veel gevallen de weg van de minste weerstand kiezen zodra je aan het drillen bent.


Een spiegel tussen de palen vandaan

 

Bovenstaand plaatje is een voorbeeld van de minste weerstand. Een voorbeeld situatie van Het Lage Bergsche Bos in Bergschenhoek. Een circuitwater met veel karper, en ook veel beschadigde karpers ondertussen. De meest beviste stek is duidelijk zichtbaar, en aan de overkant (een eiland) staan paaltjes in het water en zijn dit hot spots. Om hiernaar te vissen vanaf deze stek en geen kans hebben om een vis te verliezen is bijna onmogelijk! Je vist op 100 meter afstand en de schuine kant heeft dan naar het zuiden toe bij minder dan 100 meter obstakels. In de meeste gevallen worden hier dan ook de vissen op verspeeld.

Bovenstaand plaatje is wederom een voorbeeld van Het Lage Bergsche Bos. Een huize hotspot achter het eiland waar binnen bereik veel takken liggen. Een stek waar men graag met meerdere vissers tegelijkertijd zitten (want dat is gezelliger), en het liefst zo ver mogelijk in de inham. Het plaatje spreekt verder voor zich. Om hier te voorkomen dat je vast gaat zitten, moet je in no time 20-40 meter lijn inhalen, terwijl in de tussentijd de vis zijn vluchtroute in sneltreinvaart aflegt.


De populaire inham van het Lage Bergsche Bos, dit keer door mij bevist maar dan veilig tegen het eiland, zodat er geen obstakels binnen de afstand van het drillen zullen zijn. 

Op het water van bovenstaande afbeelding, schijnt het dan ook normaal te zijn als je wat verspeeld…Heb je wat gevangen? “Ja man, zes runs vannacht, drie geland, mooie schub en twee beschadigde kleinere schubs” is dan een voorbeeld van een antwoord. Zucht……

Scherpe taluds en rommel op de bodem

Dit is een ander soort obstakel maar net zo gevaarlijk. De weg naar de karper toe, waar je lijn loopt dien je dan meer in de gaten te houden. Drijvende lijnen of drijvers kunnen dit voorkomen. Een vis die de diepte in duikt, is gevaarlijk bij taluds met driehoeksmossels die makkelijk je lijn doorsnijden. De boot in springen en of je hengeltop zo hoog mogelijk houden kan dit voorkomen.

Afstand!

Als laatste onderdeel van dit deel, de welberoemde afstand visserij. Hier komt alles bij kijken, wat gevaarlijk kan zijn. Ten eerste de beetmelding, als je met nylon op een afstand van 100 meter met strakke lijnen ligt te vissen, zit er zo veel rek in de lijn dat je beetmelding een behoorlijke vertraging oplevert. Ten tweede is het nadeel net als de beetmelding, dat de vis veel meer kans heeft om te vluchten wanneer er veel rek in de lijn zit.

Daarom gaan we het in het volgende deel hebben over lijnen, voorslagen, lood en haken. De techniek dus.

Vis verantwoord, met name bij obstakels.

Peter van der Pol en Peter Vlasveld

 

Comments
Loading...