The Solid PVA Bag to the test

Het afgelopen jaar, vooral in de koudere periodes, gebruik ik doorgaans hetzelfde systeem voor mijn visserij op stilstaande, heldere diepere wateren. Het vissen met een solid PVA bag, oftewel een hard samengeperste PVA zak met stick mix, heeft mij veel en grote vissen op de mat bezorgd.
Afgelopen week moest ik op en neer naar Frankrijk voor een presentatie, dus een goed excuus om ook de hengels uit te gooien en er een 48 uurs sessie van te maken.

De dagen ervoor had het tot -6 graden gevroren, maar het weer zou omslaan naar een storing van zuid en zuidwesten wind tot windkracht 5 met temperaturen tot 11 graden.
Gunstige omstandigheden naar mijn idee!
Omdat ik weinig tijd zou hebben aan de waterkant, en ik het moest hebben van alleen de avond en de nacht, had ik thuis al wat PVA zakken voorbereid.
Ik zou ook geen tijd hebben om zorgvuldig een stek op te bouwen met boillies, en door de lage temperaturen van afgelopen dagen wilde ik de vissen ook niet snel verzadigen.
Uiteindelijk heb ik 30 uur gevist en mag ik 5 vissen van formaat in de stromende regen en keiharde rukwinden binnen drillen. En net zoals de vorige sessies op deze manier, ga ik met een zeer tevreden gevoel weer naar huis.
Waarom ik dit systeem zo efficiënt vind, verklaar ik in onderstaand technisch gedetailleerd verhaal.

Het systeem

Mijn lood montage bestaat uit een platte 100 grams inline bag lood van Avid. Het lood zit bevestigd aan enkele meters 25lb Fluorcarbon power-shockleader van Ultima en heb ik met rig en al in de PVA zak gestopt. Op de shock leader zit een flying backlead van ACE. Aan het einde van de shock leader maak in een dubbel geknoopte lus (8 knoop), die ik gemakkelijk kan verbinden met een grote lus op de fluorcarbon hoofdlijn. De flying backlead en inline lood, moet de vis na lijnbreuk te allen tijde kunnen verliezen. De flying backlead zorgt ervoor dat die laatste meters plat op de bodem liggen bij het uitvaren of uitgooien.

De rig betreft een zeer korte rig van 8-10 cm van gecoat of ongecoat hooklink materiaal. Als haak gebruik ik een maat 6 longshank haak van Piet Vogel rigsolutions. Op de shank van de haak bevestig ik een rig ringetje en een korte harde line aligner. Hierdoor draait de haak extreem snel bij de geringste opname, en haak ik de vis in alle gevallen in de onderlip.
De PVA zak
Als haakaas gebruik ik een afgevlakte 16 mm KGB Tutti ’N Tuna lightweight hookbait, met een afgevlakte 10 mm fluor pop-up erboven. De combinatie van deze twee haakaasjes zorgt ervoor dat het geheel bijna zweeft, en word door het gewicht van de haak op de bodem gehouden.
Om de PVA zak te vullen gebruik ik de KGB Tutti ’N Tuna Eruption Stick mix. Deze stick mix maak ik aan met Amino Aid met een verhouding van 100ml Amino Aid per 1 Kg Stick mix.

Sommige vissers zien het vissen met PVA zakken als een hoop gedoe, maar waarom niet die extra moeite nemen als je vervolgens uren lang achter je stokken gaat zitten?

In Theorie

Sommige mensen denken dat een PVA zak alleen bedoeld is om je voer bij je haakaas te krijgen. Maar in mijn ogen, is de belangrijkste rol van het vissen met Solid PVA bags, dat je een perfecte aas presentatie creëert. Je hele montage komt namelijk in een ideale positie te liggen. Je haakaas ligt enkele centimeters van je lood vandaan, en de lengte van je rig zorgt ervoor dat je haakaas bij de geringste opname de ruimte heeft om in de karper zijn bek te vliegen. De karper zal na de opname, naar boven, naar achter, naar voren, of zelfs links of rechtsom bewegen. En daar komt de korte lengte van je onderlijn om de hoek kijken, die zorgt ervoor dat door het gewicht van je lood de haak zich meteen zal zetten.

Het haakaas zit namelijk zo bevestigd in de PVA zak, dat deze in alle gevallen met de haakpunt naar beneden zal staan bij verplaatsing. De rig ring op de shank van de haak versnelt dit proces.
Het lood in de PVA zak zit in alle gevallen aan de overzijde van het haakaas, door het gewicht van het lood zal deze kant dan ook altijd als eerste op de bodem landen.
In onderstaand schema leg ik uit hoe je een stevige PVA zak maakt die bij lage temperaturen pas uit elkaar valt na enkele minuten. De Eruption stick mix bestaat uit dezelfde bestanddelen als het haakaas, en bevat ook kleine micro pellets, die samen met de Amino Aid voor een flinke bijdrage aan afgifte van voedingstoffen en vrije amino’s zorgen.

Wat zeer belangrijk is bij het monteren van deze PVA constructie, is dat je het geheel stevig inpakt en aanstampt, alle lucht moet immers uit de zak zijn geperst. Doe je dit niet dan kan de zak in het water zelfs al na enkele seconden uit elkaar klappen en je montage niet op de gewenste manier op de bodem terecht komen.

Doordat de stick mix zeer compact is, is de rig montage niet eens zichtbaar. En zelfs het (platte) lood is niet tot nauwelijks zichtbaar. Het enig wat de karper zal zien bij observatie is een opvallend haakaasje geprepareerd op een bedje van lekkernijen!

In praktijk

In theorie klinkt dit allemaal zeer belovend (een montage die altijd op dezelfde manier wordt gepresenteerd), maar hoe gaat dat in de praktijk?
Land je PVA zak altijd met het aas naar boven, en hoe ziet het er dan uit onder water?
Daarom heb ik onderstaande video gemaakt, die laat zien hoe de PVA zak oplost, en hoe mijn montage zal komen te liggen, en hoe deze zich zal gedragen bij opname van het aas.
Ook zie je het resultaat van de korte sessie (bij een watertemp van 5-6 graden ®C)
Ik heb de video niet versneld zodat je echt een idee krijgt hoe lang het duurt voordat je PVA zak uit elkaar valt. Het water was in dit geval ijskoud (4-6 graden ®C), zodat het helder zou blijven, en alles goed zichtbaar is.
In de praktijk bij normale temperaturen (12-20+ graden ®C) zou de reactiesnelheid veel hoger zijn en is de wateroplosbaarheid vele malen groter (snelheid moleculen word verhoogd bij verhoging temperatuur). In dat geval zou mijn aquarium hartstikke troebel worden en zouden we niks meer kunnen zien door het kleine volume van de tank.

Wil je meer weten? Kom gerust langs op Zwolle bij de KGB stand (nr. 64), daar zal ik beidde dagen een demo geven bij het aquarium en zijn er zeer interessante aanbiedingen en nieuwe producten!

Slack Lines en tot Zwolle!
Peter Vlasveld

Comments
Loading...